Λανθάνουσα θερμότηταΛανθάνουσα θερμότητα ονομάζουμε τη θερμότητα που απορροφάται ή εκλύεται όταν μία ουσία αλλάζει κατάσταση.
Λέγεται λανθάνουσα γιατί δεν γίνεται αντιληπτή ως διαφορά θερμοκρασίας στη φάση αυτή. Παράδειγμα:
Κατά τη διάρκεια τήξης του πάγου, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή (μηδέν βαθμοί Κελσίου) καθ όλη τη διάρκεια του φαινομένου. Δηλαδή μέχρι όλος ο πάγος να λιώσει και να γίνει νερό ίδιας θερμοκρασίας. Κατά τη διάρκεια του βρασμού του νερού, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή (100 βαθμοί Κελσίου) καθ όλη τη διάρκεια του φαινομένου. Δηλαδή μέχρι όλο το νερό να γίνει ατμός ίδιας θερμοκρασίας. |
Ειδική θερμότηταΕιδική θερμότητα ονομάζουμε, το ποσό θερμότητας που πρέπει να δοθεί στη μάζα 1kg ενός σώματος, προκειμένου να ανυψωθεί η θερμοκρασία του κατά ένα βαθμό Κέλβιν.
Μονάδες μέτρησης: Kj / Kg*K (όταν η θερμοκρασία μετριέται σε βαθμούς Κέλβιν. ή Kj / Kg*C (όταν η θερμοκρασία μετριέται σε βαθμούς Κελσίου. |
ΘερμοχωρητικότηταΘερμοχωρητικότητα είναι η ικανότητα ενός σώματος να αποθηκεύει θερμότητα κατά τη θέρμανσή του και φανερώνει πόσο εύκολα θερμαίνεται ή ψύχεται το σώμα αυτό.
Είναι ο λόγος της θερμότητας ΔQ που προσφέρεται σε ένα σώμα δια την ανύψωση της θερμοκρασίας του ΔΤ δηλ. C = ΔQ/ΔΤ Παράδειγμα:
Η Κρήτη και τα νησιά, το καλοκαίρι έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες από τα ηπειρωτικά, επειδή η θάλασσα έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα και απορροφά τεράστια ποσά θερμότητας από το περιβάλλον. Τα μεταλλικά αντικείμενα, θερμαίνονται και ψύχονται πολύ πιο εύκολα από τα υπόλοιπα υλικά. Για την ίδια δηλαδή ποσότητα θερμότητας, ο χρόνος στα μεταλλικά αντικείμενα είναι μικρότερος. Έτσι τα αντικείμενα αυτά έχουν μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα. |
ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΙΑΣ
|
Για να καταλάβεις καλύτερα τον θεμελιώδη νόμο της θερμιδομετρίας, πάτησε το παρακάτω κουμπί για να κάνεις on line εικονικό πείραμα.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, καταλήγουμε στον επόμενο τύπο
Q = Ποσό θερμότητας (joule)
c = Ειδική θερμότητα του υλικού του σώματος (j / kg*βαθμοί Κελσίου)
m = Μάζα του σώματος (kg)
ΔΤ = Διαφορά θερμοκρασίας (Κελβιν ή βαθμοί Κελσίου)
c = Ειδική θερμότητα του υλικού του σώματος (j / kg*βαθμοί Κελσίου)
m = Μάζα του σώματος (kg)
ΔΤ = Διαφορά θερμοκρασίας (Κελβιν ή βαθμοί Κελσίου)